Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (De Opstand) was het Genneperhuis bij de monding van de Niers in de Maas een machtige burcht

Het Kanonskamp bij Milsbeek was een verdedigingswerk in de circumvallatielinie van het GenneperhuisHet Kanonskamp bij Milsbeek en het Genneperhuis

Al eeuwenlang wordt een deel van het gebied tussen Langstraat en Oudebaan het 'Kanonskamp' genoemd. De heuvel ten zuidoosten hiervan wordt de 'Schietberg' genoemd. Vrijwel zeker stammen deze namen uit de tijd van het beleg van het Genneperhuis.
 
Op de kaart van Visscher is het kamp van de Graef van Hoorn aangegeven waarvan vaststaat dat dit halverwege langs de Onderkant lag. Het kan niet anders dan dat het verdedigingswerk dat daarnaast is getekend in Milsbeek gelegen heeft.
Door de namen 'Kanonskamp' en 'Schietberg' en de kaart te combineren kun je voorzichtig concluderen dat het verdedigingswerk tussen de Langstraat en de Oudebaan gelegen moet hebben. Dit is ook logisch omdat de Oudebaan zeker een oude weg is die via de Langstraat, Helweg en Sint Jansberg naar Nijmegen, Kleve en verder leidde. Het is ook vrijwel zeker dat de Spaanse aanval bij Milsbeek heeft plaatsgevonden via deze wegen.