Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (De Opstand) was het Genneperhuis bij de monding van de Niers in de Maas een machtige burcht

De circumvallatielinie van het Genneperhuis in het SteendalHet Steendal bij Gennep en de belegering van het Genneperhuis

Het linker kaartje is een deel van de kaart van Nicolaas Visscher. De rechter kaart is een deel van een topografische kaart uit 1938 met daarop ingetekend de linie.
 
Vanaf de Steendalerstraat lag de linie in een vrij rechte lijn naar de hoek van de Logterheuvel. Dit was de rechter linie op de beide kaartjes. Ongeveer halverwege dit traject was een kanon opgesteld. 
 
Dichter naar Gennep was nog een tweede wal met waarschijnlijk ook een gracht aangelegd. Deze extra linie moest Gennep beschermen bij een eventuele doorbraak van de eerste linie. De dubbele spitse punten waren twee redans, waarschijnlijk ter hoogte van de Picardie en de Steendalerstraat. Halverwege tussen de Steendalerstraat en de Logterheuvel was in deze linie een klein bastion opgeworpen.