De schipbrug bij Middelaar
Direct na aankomst liet Frederik Hendrik bij het Middelaarshuis een schipbrug aanleggen over de Maas. De schipbrug bestond uit een aantal platbodems waarop van houten balken en planken een brug werd gelegd.
Een schipbrug werd in die tijd vaak gebruikt voor militaire doeleinden. Maar er waren ook min of meer permanente schipbruggen bij grotere steden of drukke doorgaande wegen. In de winter en lente moest een schipbrug vaak verwijderd worden als er op de rivier ijsgang was.
De schipbrug was een voorloper van de latere pontonbrug zoals deze met de Nijmeegse Vierdaagse bij Cuijk over de Maas wordt gemaakt.
Enkele honderden meters stroomopwaarts voor de schipbrug was een bescherming over de Maas aangebracht. Deze bestond uit enkele schepen die met touw aan elkaar waren gemaakt.
Ook boven de huidige Gennepse Maasbrug lag een schipbrug, eveneens met een bescherming. Bij Gennep heeft deze bescherming zijn nut bewezen. Op 22 juni hebben de Spanjaarden vanuit Heijen of Boxmeer namelijk een klein schip volgeladen met brandend materiaal zoals geolied hout en pektonnen over de Maas naar deze schipbrug laten drijven. De bescherming hield dit scheepje tegen waarna de Staatse soldaten het gemakkelijk naar de kant konden halen, zonder dat het schade aanrichtte.